Gül Çetin

elma sirkesi

Elmaları yıkadıktan sonra minik minik doğrayalım. Kavanoza koyalım. Üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu dolduralım. Varsa irice bir çay bardağı ev sirkesi ilave edelim yoksa iki üç yemek kaşığı kaliteli bal ilave edelim. Sirke anası varsa onu koymak sirkenin yapımını daha hızlandırır. O zaman başka bir şeye gerek kalmıyor.

Sirkeyi kurduğumuz günden iki ay sonraya kadar bekletip süzerken o sirke anasını tahta kaşıkla alıp maya olarak yeni sirkemize koyabiliriz. (saklamak isterseniz sirkenin içinde buzdolabında bir müddet saklayabilirsiniz ama çok beklemezmiş.)

 
Artık sirkemizin üzerine sinek ve tozlardan korunsun ama havada alsın diye tülbent örtebiliriz lastikle sabitleyelim sonra ılık ve loş bir yere alalım.
 
 
Her gün tahta kaşıkla bir kere karıştıralım. Bu işlemi meyveler su üzerinde durduğu ve havayla temas ettiği için yapıyoruz yoksa küflenir.
 
 
 
 
Meyveler dibe çökmeye sirke anası oluşmaya başlıyor. Karıştırmayı bırakıyoruz yaklaşık 15 gün kadar sürüyor bu işlemler.
 
 
 
Meyveler dibe çöküp, sirke anası da oluşunca ve o da dibe çökünce, bir hafta daha böyle bekletelim.


Daha sonra sirke anamızı tahta kaşıkla alalım ve kalan meyveleri süzelim. 

Süzdüğümüz sirkenin içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı bal veya ev yapımı pekmez ekleyip kapağını kapatıyoruz. Süzdüğümüzde önce bulanık olabilir, tortular dibe çökünce berraklaşıyor, fermantasyon bu şekilde de oluşmaya devam eder zamanla daha da güzel bir tat alır.

Afiyet olsun!